fb Půjčovna lodí
a raftů
Drobečková navigace

Úvod > Kontakt > Aktuální zprávy > Režim splouvání horní Vltavy podle SNP Šumava

Režim splouvání horní Vltavy podle SNP Šumava



Datum konání:
3.5.2010

Regulace splouvání horního toku Vltavy vypadá takto:

  • úsek Borová Lada - Lenora splavný od 15. 3. do 31. 5. pouze o víkendech bez omezení počtu lodí a bez povinnosti registrace
  • úsek Polka - Horní Vltavice - Lenora - Soumarský most splavný od 1. 5. do 31. 10. při stavu vody 45 cm a více na vodočtu na Soumarském mostě bez omezení počtu lodí (většina úseku neleží v 1. zóně NP a tudíž není splouvání regulováno)
  • úsek Soumarský most - Pěkná

od 1. 5. do 31. 5. pouze o víkendech za stavu vody 61 cm a více pro kánoe a kajaky na vodočtu na Soumarském mostě bez omezení počtu a bez povinnosti registrace, při stavu vody 50 - 55 cm 9 lodí za hodinu s povinností registrace, při stavu vody 55 - 61 cm 12 lodí za hodinu s povinností registrace
od 1.6. do 31.7. splavné denně za stejných podmínek
od 1.8. se budou podmínky měnit, nikdo neví jak!!!

  • úsek Pěkná - Nová Pec splavný od 1. 5. do 31. 10. bez omezení

KOMENTÁŘ K VÝŠE UVEDENÉMU.

I když jsem ochoten v dané situaci připustit, že jde o rozumný režim splouvání, znám plán do budoucnosti. Od roku 2012 bude jezdit jen 6 lodí za hodinu a POUZE s průvodcem.
Dochází na moje slova z před dvou let. Jedna zelená půjčovna, všechny ostatní půjčovny a soukromé lodě ostrouhají. Ani nechci domýšlet, kolik bude splouvání stát.
Na poslední schůzce s pracovníky SNP ve Stožci 30. dubna se mi nepodařilo usmlouvat ani 2 milimetry tolerance z limitu pro uzavření řeky. Považuji za vrchol hlouposti, aby o tom, jestli lodě pojedou, rozhodoval 1 mm na vodočtu. Striktní dodržování takového nesmyslu dokazuje, co mají zelení v hlavách. A existují i černější scénáře.
Přestože se poslední dobou podnikatelé kolem Vltavy na Volarsku chovají poměrně vstřícně, není vůle se s námi dohodnout. Pokud se podvolíme zvůli důchodkyně ze Zdíkova a jí podobným, po vodácích přijdou na řadu cyklisté. První náznaky se už objevily.
L. Bláha


Česky Deutsch

Penzion Mauritz

Nové tábořiště ,stany, TeePee, chatky. vybavení pro náročnější turisty
www.umauritzu.eu

Cestykrajem.cz

Toulky přírodou, městy,
po řekách Čech a Slovenska
www.cestykrajem.cz

Vodácká trička

vodácká trika kval1.jpg
www.vodackatrika.cz

Kajaky a kanoe železný

www.zelezny.cz
www.zelezny.cz

25. 4. Marek

Zítra: Oto